Duhovna i etno muzika

Andrej Andrejević (dipl.etnomuzikolog) je producirao, komponovao i aranžirao većinu pesama na tri studijska albuma Muzičkog sastava Stupovi, komponovao muziku za dokumentarni film „Golgota rakovičke parohije“, komponovao i aranžirao pesmu „Voli, voli, voli“ za pomoć Crkvenoj kuhinji u Beogradu, snimao i producirao album pevnice Crkve sv. Nikole u Novom Pazaru, Crkvenih horova Beli Anđeo i Aliluja iz Beograda, Crkvenog hora Sloga iz Smedereva, komponovao i aranžirao muziku za Sestre Gobović, Danicu Krstić, Danicu Nikić Crnogorčević, etno grupu Vesnu i Koreni, etno grupu Rašanke, narodnog frulaša Milinka Crnog Ivanovića, pesmu sv. Teodoru Vršačkom za Crkvu u Vršcu…

Marijo slavna, stara Crkveno-narodna pesma koja se izvodila vokalno, za koju je aranžman uradio Andrej Andrejević.

Pesma nedelji, stara Vaskršnja Crkveno – narodna pesma koja se izvodila vokalno, za koju je aranžman uradio Andrej Andrejević.

Sestre Gobović (Gobo sisters band) – Probudi se Stojane, izvorna pesma za koju je aranžman i produkciju uradio Andrej Andrejević, a tekst napisala Vesna Mirković.

OBNOVIMO SEBE PODIGNIMO STUPOVE – Himna akcije obnove manastira Đurđevi stupovi u Rasu. Kompozicija: Andrej Andrejević, tekst: jerej Radoslav Janković, aranžman: Andrej Andrejević i Milinko Ivanović.

Radujte se, Kompozicija: Andrej Andrejević, tekst: sv. vladika Nikolaj, aranžman: Andrej Andrejević.

Danica Nikić – „Hristos se rodi“, kompozicija Zdravko Ostojić i Andrej Andrejević, aranžman Andrej Andrejević.

Etno grupa „Vesna i koreni“, ceo album u produkciji Andrey Art Studija.Gobo sisters band – „Dođi, dođi“, komponzicija i aranžman Andrej Andrejević, tekst Zoran Milenković.

Govori Gospode, stara Crkveno-narodna pesma koja se izvodila vokalno, za koju je aranžman uradio Andrej Andrejević.

Sestre Gobović – „Dunavka“, Obrada Mokranjčeve kompozicije, aranžman i tekst Andrej Andrejević i Miloš Pavlović.

Voli,voli,voli…, kompozicija: Andrej Andrejević, tekst: Violeta Sandić, aranzman: Andrej Andrejević.

Dokumentarni film Golgota rakovičke parohije:

IZVOĐAČKA DELATNOST:

Zdravko Čolić, Ti si mi u krvi – Marakana:
Andrej Andrejević – klavijature

Into band (Andrej Andrejević – klavijature, Vladimir Furduj – bubnjevi, Kire Mitrev – trombon, Milan Sarić – bas, Nemanja Jovanović – truba)

Etno muzika

Etno muzika (izvorna, narodna, tradicionalna, etnička, muzika sveta) – u svetu je prihvaćen anglosaksonski termin „world music”, označava muzički žanr koji je zastupljen u svim delovima sveta i ne može se precizno definisati. Etno muzikom obuhvaćene su kategorije muzike od izvornih muzičkih oblika do fuzijske moderne muzike nadahnute tradicionalnom muzikom. Zahvaljujući globalizaciji, poslednjih nekoliko decenija etno muzika je u ekspanziji. Ona se odražava ne samo kroz sve brojniju publiku, nego i kroz pojavu subžanrova koji nastaju povezivanjem i prožimanjem različitih tradicija.

Terminologija

Pored toga što etno muziku nije moguće sasvim precizno definisati, neizbežno se postavlja i pitanje koji je naziv najadekvatniji. U Srbiji se koriste naziv etno muzika, ali i internacionalizam „world music“, kao i prevod ovog izraza – muzika sveta. Usaglašenog stava o tome koji je izraz najbolji, nema. Pored toga, sam izraz se u svetu, pa i kod nas, različito definiše. U SAD i u većem delu zapadne Evrope, pod ovim pojmom podrazumeva se tradicionalna muzika, muzika nastala na osnovu tradicionalne muzike, kao i tradicionalna muzika imigranata u ovim zemljama. U Latinskoj Americi, Aziji, Africi, Irskoj i na Balkanu, „World music“ označava muzički pravac nastao mešanjem savremenih muzičkih pravaca poput džeza, roka, popa, tehno muzike sa tradicionalnom muzikom.

Istorijski razvoj

Svakako da su narodi i etničke zajednice i pre pojave etno muzike uticali jedni na druge i da je mešanje kultura i ranije dovodilo do formiranja muzičkih oblika koji i danas postoje. Tango i flamenko nastali su interakcijom španske i mavarske kulture. Tokom 18. i 19. veka, Turska je izvršila značajan uticaj na umetničku muziku. Mocartov Turski marš i Otmica iz Saraja, i Betovenova Deveta simfonija, primeri su u kojima je vidan ovaj uticaj. Tridesetih godina 20. veka, u Njujorku dolaze u dodir afrički džez i latino ritmovi, koji se kombinuju u salsu, danas jedan od najpopularnijih muzičkih žanrova. Gramofonske ploče, radio, pojava zvučnog filma, a kasnije i televizije, dali su svoj doprinos i otvorile vrata za nove mogućnosti u razvoju muzike.

Etno muzika u Srbiji

Razvoj

Prve najave onoga što se danas zove etno muzikom ili svetskom muzikom u Srbiji datiraju iz šezdesetih godina prošlog veka. Ponikle su u džez muzici, a Balkanski džez, bio je izraz koji su džez muzičari upotrebili kada su pokušali da daju naziv onome što je proizašlo iz korišćenja tradicionalnih motiva u džez muzici. Sedamdesetih godina, na etno ne ostaju imuni ni rok muzičari. Velike jugoslovenske grupe poput Smaka, Korni grupe, Ju grupe, grupe Leb i sol, ubacuju ritmove i motive tradicionalne muzike Balkana u svoje pesme. Potencijal tradicionalne muzike, možda je u to vreme najviše iskoristilo Bijelo dugme. Pastirski rok, tada vodeći muzički magazin Jugoslavije, Džuboks, ovako je odredio etno zvuk u rok muzici.

 

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije